top of page

İLK UYARICI, İLK ANAHTAR MONTESSORİ MOBİLE'S

Montessori felsefesi , bebeğin doğumdan itibaren eğitiminin başladığını savunur ve tüm gelişim alanlarına uygun çevre düzenlemeleri ve materyallerle bunu destekler.


İlk materyaller mobillerdir. Bebeğin ilk işi mobillerdir. Peki nedir bu mobiller??



Hadi gelin öncelikle sizlerle hangi malzemelerden üretildiğine bakalım. Mobiller, hafif ,bir rüzgar esintisi ile bile hareket edebilecek , sade, basit malzemelerden üretilirler. Pilli ya da sesli bir mekanizmaya sahip değillerdir. Bunun da sebebi montessori felsefesine göre bebeğe sunulan materyaller açık uçlu, hayal gücünü geliştirebilecek ürünler olmasıdır. Yani aslında pasif oyuncak dediğimiz ürünlerdir.


Doğanın ve hayatın simülasyonu gibidirler. Açık ve anlaşılırlardır. Bebek anlamlandırabildiği için mutlu ve huzurludur. Öğrenmeye çok açık olduğu bu dönemde mobilleri heyecanla karşılar.


Hadi şimdi de bu bebekleri hatta büyükleri bile heyecanlandıran mobillerin faydalarına bakalım.. Önemli olan ne , beyinde nasıl bir etkiye sahip?


Montessori mobillerinin, bebeğe hem fizyolojik hem psikolojik bir çok yararı vardır.


Sinir liflerinin miyelinizasyon süreci çok hızlıdır. Ve bu göz kasları ile başlar. Çocuk önce göz kaslarını kontrol etmeyi öğrenir. Bu sayede takip yeteneği gelişir. Ve bebek, gözlemleme özgürlüğünü elde eder.


Mobiller hafif yapılı olmaları sayesinde düzensiz hareketler yaparlar. bebek bu düzensiz hareketleri kaçırmak istemez. Ve devamlı takip eder. Sistematik bir hareket olmadığı için ise göz kasları devamlı hareket halindedir yukarı aşağı, sağa, sola hatta bazen çapraz bile. Daha 2 haftalıkken ilk mobili sunmamız ile bebek göz kaslarını ve izleme becerisini geliştirir.


Bu düzensiz hareketleri izleyen bebek bir yandan göz ve boyun kaslarını geliştirirken diğer yandan hareketleri kaçırmamak için odaklanır ve bu sayede dikkat ve konsantrasyon yeteneğini geliştirmeye başlar. Bu tüm hayatı boyunca onun için çok önemli bir beceridir. Konsantrasyon bir bebeğin karakterinin ve sosyal davranışlarının temelini oluşturur.


Doğa bir bebek için her zaman en iyi öğreticidir. Onun muhteşem estetiği, renklerin uyumu ve altın oran denilen tüm dengesi ile bir çok bilgi verir bizlere.


Mobiller, doğanın bu denge ve estetiğe göre hazırlanmıştır. Mobilleri izlerken bu denge ve oran emici zihin sayesinde devamlı kaydedilir. Bebek, mobili izlerken denge gelişimi de desteklenmiş olur.



Bağımsızlaşma ve kendi kendine zaman geçirme. Montessorinin temellerini oluşturan ana ögelerdendir. Aslında bu kavramlar hayatımız boyunca önemlidir. Bir bebeğin bunu zamanında öğrenmesi daha hızlı ve kalıcı öğrenmesini sağlar. Aynı zamanda ebeveyne de zaman verir.


Bebekler mobillerle zaman geçirirken , keyiflidirler ve o andadırlar. Bu sayede yavaş yavaş kendileri ile zaman geçirmeyi öğrenirler. Böylece zamanla bağımsızlaşırlar. Bebeğiniz mobili ile keyifli vakit geçirip, bir çok yeni bilgi öğrenirken sizlerle çayınızı , kahvenizi alıp onu izleyebilirsiniz.


Hareket , bebeklik döneminin duyarlı dönemlerindendir. Bebek için çok önemlidir. Doğru bir şekilde kasların gelişimi ve hareket özgürlüğünü öğrenmesi ileride yürüme, zıplama, kalem tutma, alan kavramı gibi bir çok beceri için önemlidir.


İzleme mobilleri dışında dokunsal mobillerde vardır. Bunlara örnek olarak bell and ring, puzzle top , çan mobili verebiliriz. Bebek bu mobillere uzanır,kavrar, iter, çeker, vurur yani hareket ettirir. Hem bir nesneyi hareket ettirme ve tabiki kendi vücudunu hareket ettirme özgürlüğünü hisseder hem de bu özgürlük onda "yapabiliyorum." kavramını geliştirir. Bu bebeği psikolojik anlamda destekler. İç motivasyon , özgüven ve özsaygı gelişimini destekler.


Ve beyin gelişimi.. Beyin gelişimi, beynimizdeki nöronların sinapslarla birbirlerine bağlanması sonucu oluşur ve gelişir. Bir bebeğin beyninde doğduğunda 2500 sinaps varken yaşantılar, deneyimler sonucunda 2-3 yaşlarında 15000 e kadar çıkabiliyor. Bu bir bebeğin hayatının ilk 3 yılında çok hızlı bir şekilde oluyor. bağlantılar ne kadar kuvvetlenirse beyin gelişimi o derece iyi oluyor. Ve tabi sinir sistemimizde aynı şekilde iyi bir şekilde gelişiyor. Bu bağlantılar bazı uzmanlara göre 15-18 yaşa kadar bazılarına göre ise 30 yaşına kadar az da olsa güçlenmeye devam ediyor. Yani bebeklerimizin ilk 3 yılı işte bu sebepten çok önemli.


Mobiller bebeklerin gelişimsel özelliklerine göre hazırlanmışlardır. Bir örnek, bebek doğduğunda sadece siyah beyaz ve geometrik şekilleri görebilirken 2. ayda artık kırmızı rengini ve daha sonra tüm renkleri görmeye başlar. Mobiller bu sıraya uygundur. Aynı zamanda yapabileceği beceriler ve bebeğin farkettiği tüm becerileri de içerisinde barındırır. Bu sayede bebeğin yaşantılar ve deneyimlerle hücreler arası bağlantıları güçlenir.


Ve mobiller bebeklerin ilk hayat deneyimleridir. Onlar gibi sade, onlar gibi anlaşılır ve onlar gibi heyecan vericidirler.


 

Mobillerin genel faydaları bu şekilde olsa da kendi içlerinde her dönemde her birinin ayrı ayrı bebeklere katkıları vardır. Tüm mobillere ve faydalarına sayfamızdaki mobiller kısmından ulaşabilirsiniz. Bebeğinize uygun ürünü bulmakta zorlanırsanız bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


 
 
 

コメント


bottom of page