top of page

HASSAS ( DUYARLI ) DÖNEMLER


Bebeğiniz aynı beceriyi durmadan yapmaya mı başladı? Siz bu da nerden çıktı derken o defalarca sıkılmadan yapıyor ve aynı zamanda bu beceriyi öğreniyor mu? Eğer sizde bebeğinizdeki hızı fark etmeye başladıysanız doğru yerdesiniz!

Hassas dönemler bazı yerlerde duyarlı dönemlerde olarak karşınıza çıkan bu kavram , bebeğinizin bazı becerileri çok hızlı bir şekilde nasıl öğrendiğini bizlere açıklar.

Öncelikle tanımına bakacak olursak, bebeğinizin gelişimi sırasında özellikle belirli gelişim becerilerine ilgi duyduğu dönemlere hassas dönemler denir. Bu dönemlerde bebekler çok daha alıcıları açık, çok daha öğrenmeye açık ve heyecanlıdırlar.

Aynı beceriyi defalarca yapmak onlar için bu beceriyi öğrenmenin en keyifli yoludur. Her defasında yeni bir alanı yapılandırırlar ve bunu hiç zorlanmadan yaparlar.

Maria Montessori bu dönemlerin farkına varmış ve eğitim modelini yapılandırırken bu dönemlerden destek almıştır. Çünkü bebeklerin / çocukların bu dönemde en verimli ve en kolay öğrenmeyi gerçekleştirdiğini bilir ve bu öğrenmenin de en kalıcı öğrenme olduğunun farkındadır. Bu yüzden bu dönemler montessori eğitiminin temel kavramlarıdır. Bebeklerimizin bu dönemlerinin farkına vararak ve anlayarak , onlara uygun ortamlar hazırlayabiliriz. Davranışlarını ve neye ihtiyaçları olduklarını daha iyi anlayabiliriz. Bu şekilde gelişimlerine daha derinlemesine destek olabilir ve onların bizim için sebepsiz davranışlarını daha kolay anlamlandırabiliriz.


Hassas dönemler ile ilgili bir şaşırtıcı bilgi de, bebekler / çocuklar bu dönemlerde istekli, arzulu, coşkulu ve çok hızlı bir şekilde kendiliğinden öğrenirlerken bu dönem geçtiğinde , öğrenme istediği azalır, heyecan biter ve bir daha BU DÖNEMLERİN TEKRARI OLMAZ.

Bebekler için 3 ana hassas dönem vardır. Bunlar dil, hareket ve duyuların inceliğidir.

DİL ; Bebekler doğrudan çevrelerindeki tüm dili emerler ve hiçbir komuta ihtiyaç duymadan dili oluşturmak için kullanırlar. Bu dönemi verimli geçirebilmek için, onlarla bol bol konuşmalı, kitaplar okumalı, onlara şarkılar söyleyip, masallar anlatmalı ve iletişimi hep canlı tutmalısınız.

HAREKET ; Bebeklerde tüm öğrenme hareket yoluyla gerçekleşir ve bebekler ilk yıllarının çoğunu hem ince hem de kaba motor becerilerini geliştirmek için harcarlar. Bu dönemi verimli geçirmek için , kendi kendilerine emekleme, oturma, ayağa kalkma ve yürümesine destek olmalı ve çevreyi buna uygun şekilde hazırlamalısınız. İnce motor becerilerinin gelişimi için , kavramasına, dokunmasına, tutmasına, vurmasına, çekmesine, döndürmesine , asmasına vb. destek olmalı buna uygun materyaller ve etkinliklerle desteklemelisiniz.

DUYULARIN İNCELİĞİ ; Bebekler hayatı duyuları aracılığı ile keşfeder ve öğrenirler. Duyuların gelişimi hem bebeklerin zihinlerinde öğrenme ve farkındalık gelişimini destekler hem de aynı zamanda kategorize etme , düzen gibi becerilerin temellerinin atılmasını sağlar. dokunma, işitme, görme, koklama ve tat duyularının yanı sıra vestibuler duyu ve proprioseptif duyu gelişimi de son dönemde bebeklerimizin daha farklı bir dünyada büyümeleri ile önem kazanmıştır. Bu dönemi verimli geçirmek için, bol bol her yüzeye dokundurabilir , çiçeği , baharatı ya da meyveyi koklatabilir, farklı sesli çalgılar ve evde kendi geliştirdiğiniz enstrüman sesleri dinletebilir, gazetelerden , dergilerden farklı görselleri kesip sunabilir, büyük resimli kitaplara bakabilir, ek gıda sürecinden sonra farklı yiyeceklerin tadına bakabilir( alerji ve bebeğinizin bünyesine uygun olarak!) , denge merkezi için evde küçük , geçebileceği rampalar, tümsekler hazırlayabilir, sokakta minik çakılların üzerlerinden yürütebilir, doğumdan itibaren ayna kullanabilir ve bedeniyle ilgili oyunlar oynayabilirsiniz.


HASSAS DÖNEMLERDEN BAZEN YÜRÜMEK GİBİ ÇOK KOLAY GEÇEBİLİRKEN , DÜZEN GİBİ ZORLAYICI HASSAS DÖNEMLERDEN GEÇERKEN İYİ BİR ÇEVRE DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ DUYABİLİRSİNİZ. UNUTMAYIN BİR BEBEK EN İYİ HASSAS DÖNEMİNDE ÖĞRENİR BUNUNDA EN SOMUT ÖRNEĞİ , 3 YAŞINA KADAR YABANCI DİL EĞİTİMİ ALMIŞ BİR BEBEĞİN TELAFFUZ VE DİL ÖĞRENİMİ KONUSUNDA ZORLUK ÇEKMEZKEN , BİZİM OKULLARDA YILLARDIR ALDIĞIMIZ DİL EĞİTİMİ İLE HALA İNGİLİZCE SEVİYEMİZİN DURUMU KARŞILAŞTIRILABİLİR.

 
 
 

Comments


bottom of page